top of page
Cem Batırbaygil

Tai Chi Ve Qigong Hareketleri Neden Yavaştır?



Herşeyin hızla aktığı bir çağda yaşıyoruz, hızlı yemekler - fastfood- daha hızlı arabalar, daha hızlı bilgisayarlar, daha hızlı üretim, daha hızlı sporlar ve hızla başlayıp hızla biten ilişkiler... Bu kadar hızlı yaşadığımız hayatlarımızda çok şeyi ıskalıyor ve görmüyoruz. Gölgelerimizin bedenimize yetişemez hale geldiği bir dönemden geçiyoruz. İşte Tai Chi ve/veya Qigong uygulayarak zihnimiz ve bedenimiz arasındaki kaybettiğimiz bağlantıyı yeniden kurarız.


Niyetimizi, farkındalığımızı ve yönümüzü vücudumuza, ayaklarımıza, ellerimize vs. odaklarız. Sonuç, daha fazla denge ve gelişmiş farkındalık, duruş ve koordinasyondur. Kaslarımızın yavaş esnemesi ve gevşemesi aynı zamanda artan ve gelişmiş kan ve Qi dolaşımını ve tüm vücudumuza akışını teşvik eder.

Gergin kaslar gevşetildiğinde ağrı da azalır. Yavaş hareketler, çok fazla çalışma yapmadan kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Düzenli egzersizlerle dayanıklılığınız artar ve bu da daha fazla kas gevşemesine yol açar.


Çoğu insan, özellikle yeni başlayanlar, çok yavaş hareket ettiklerinde kendilerini garip hissederler. Oysa yavaşça yapılan pratik iyi bir koordinasyon, denge, esneklik ve zamanlama sağlarken diğer yandan bedeniniz, onun duyumları, nefesiniz, zihniniz ve kendiniz hakkındaki farkındalığınızı artırabilirsiniz. Hızlı hareket ettiğinizde bunları kaçırıyorsunuz! Tai Chi ve Qigong uygulayıcıları ustalaştıkça daha ağır hareket ederler. Hareketler çok daha akıcı olur ve özgürleşir, üst ve alt beden arasında güçlü bir bağlantı kurulur. Tai Chi ve Qigong'daki temel kural olan “bir parça hareket ettiğinde, tüm parçalar hareket eder” kuralı hayata geçmiş olur. Bu da egzersizlerden daha fazla yarar elde etmenizi sağlar.


Hızlı hareket ettiğinizde rahat, yavaş, derin nefesler alamazsınız. Nefesinizi daha hızlı hareketlerle bütünleştirmek de çok zor olurdu. Yavaş hareketler ayrıca diyaframımız yükselip alçaldıkça yavaş, derin nefesler üretir. Geleneksel Çin Tıbbında (TCM) doğru nefes almanın birçok kronik hastalığı rahatlatabileceği, iyileştirebileceği ve hatta iyileştirebileceği hissedilir. Bu iç organ masajı vücudumuzun fonksiyonlarını sayısız olumlu yönde geliştirir.


Şimdi vücudunuzda akan lenfleri düşünelim. Lenf, atıkları, toksinleri temizler, iltihaplanmayı azaltır, enfeksiyonlarla savaşır ve hastalıkları önlemek için elinden gelenin en iyisini yaptığı için yavaş ve ritmik bir şekilde hareket eder.


Peki ya sinir sistemleriniz? Otonom sinir sistemi vücudun çoğu iç sürecini kontrol ederken, sempatik sistem hızlı ve kolayca strese girer. Sinir sisteminin parasempatik yönü Yin'dir , sizi yavaşlatır, iyileşmenize ve stres atmanıza yardımcı olur. Yavaş hareketler onun işini yapmasını sağlar!

Yavaş rahat hareketler, meditatif bir duruma girmenize yardımcı olur, bu da hareketlerinizin yumuşaklığını ve akışkanlığını daha da artırarak onları daha iyi kontrol etmenizi sağlar. Bu noktada, vücut enerjilenir ve meditatif bir durumun yanı sıra bir sakinlik duygusu geliştirir.


Hızlı uygulanan Tai Chi ve/veya Qigong uygulamasından elde edilen fiziksel, duygusal ve zihinsel faydaları ortadan kaldırır veya en azından azaltır! Söz konusu dövüş sanatlarıysa vücudunuz ve zihniniz hareketleri içselleştirdiğinde göreceksiniz ki, ihtiyaç anında beklenen hızı ve gücü bulacaksınız.


bottom of page