top of page

Tai Chi (Chuan) İlkeleri

wutang.jpeg

On ilkeden oluşan Tai Chi ilkeleri,  Altı Armoniyi akılda tutarak ,Tai Chi uygularken hatırlanması gereken belirli noktalardır. Bu On İlke, zihinsel olduğu kadar fiziksel olanı da birleştirir ve enerjinin vücutta nasıl aktığını tanımlar. Amaç, sürekli, zahmetsiz hareketi deneyimlemektir. Zihni odakla, Qi takip edecek. 

1. Başın düzleştirilmesi

(Ruhun (Shen) en tepeye ulaşmasına, yükselmesine izin verin.)


Düz durun, boynunuzu gevşetin ve başınızı tepe noktasından gerilme veya gerginlik olmadan doğal olarak dik tutun. Sanki "kişinin başının üstünden bir iple asılması" gibi. Öyle ki, baş ve boyun tek başına yerçekimi kuvvetiyle aynı hizaya gelmeli. Bunu yaparken kuvvet uygulanmamalı, boyun esnetilmemelidir. Işığa duyarlılık hissi ve duruşta doğallık olmalıdır.

2. Göğüs ve sırtın doğru pozisyonu

(Qi'nin alt dantiana batmasına izin verin.)


Göğüs kafesi içe doğru hafifçe bastırılır ve nefesin karnın alt kısmına düşmesine yardımcı olur. Üst sırt, pelvis aşağıya sıkışmış haldeyken hafifçe dışa doğru eğilir. Göğüs genişlerse, Qi bu boşluğa hapsolur ve üst kısım ağırlaşır. Daha sonra ayak tabanlarımızda süzülmeyi deneyimleyebiliriz. Göğsü batırırsak, sırt doğal olarak yükselir. Chi doğal olarak arkaya 'yapışır'.

3. Omuzların ve Dirsekleri Düşürülmesi

(Gerginlik olmadan gevşeyin.)


Başta omuzlar ve dirsekler olmak üzere tüm eklemleri gevşetin ve bunları esnek, birbirine bağlı ve uygun yapıya entegre olabilmeleri için batırın. Rahatlamak, gevşemek anlamına gelmez. Yerçekimi ile aşağı doğru istiflenmeyi sağlayan, kökten zemine güç sağlayan minimum kas gücü ile uygun yapı tutulur. Tai Chi, enerjiyi, gerilimi olmayan bir kırbaç gibi titreşim biçiminde aktarır. Kaslar ve eklemler gevşediğinde, hizalandığında ve bağlandığında, hareketin dalgası veya nabzı, herhangi bir gerginlik olmadan içlerinden geçer.​ 

Omuzlar iyi bir duruş sağlarken 'aşağıya doğru sarkmalıdır'. Göğsün batmasında olduğu gibi, omuzlar gerginse, onlarla birlikte Qi yükselir ve tüm vücut güçsüz kalır. 'Dirsekleri düşürmek', onların da rahat oldukları, asla işaret etmedikleri veya yukarı bakmadıkları anlamına gelir.

 

4. Tüm Hareketler Merkezden Gelmesi

(Belin rahatlamasına izin verin.)


Bel, "hükümdar"dır. İster el hareketi ister adım olsun, tüm hareket belden gelir. Belin her harekete neden olmasını sağlayın. “Cetvel” olarak bel gevşetilmeli, iletilen enerjinin yönünü ve miktarını başlatmalı, kontrol etmeli, yönlendirmeli ve dağıtmalıdır. Bel gevşerse ayaklar güçlenir ve temel duruşumuz sabit kalır. En hayati bölge olan  belin gevşetilmesi, belin döndürülmesinden kaynaklandığı için dolu ve boş değişikliklere olanak tanır. 

5. Üst ve Alt Vücudun Birliği 

(Vücudun üst ve alt kısımlarını uyumlu hale getirin.)


Herhangi bir Tai Chi hareketi köklerinin ayaklardaki titreşimi, bacaklardan salıverilir, bel tarafından kontrol edilir, sonunda sırt ve kollar arasında hareket eder ve sonunda parmaklarla ifade edilir. Bu koordineli yolu başarmak için öncelikle ayakların her zaman bir ağacın büyük kökleri gibi yere sıkıca tutturulmasını gerektirir. Dizler hafifçe bükülmüş kalmalıdır. Son olarak, vücudun tüm bölümlerinin en ufak bir kırılma olmaksızın birbirine bağlanması için üst ve alt gövde uyumlu bir şekilde hareket etmelidir.  Ayaklardan bacaklara ve bele kadar sürekli bir enerji döngüsü olmalıdır. Eller, bel ve ayaklar hareket ettiğinde, ruhun veya gözlerin Shen'i (ruhu) birlikte hareket eder. Bu gerçekleştiğinde, 'üst ve alt bedenin birliği' olarak bilinir. Bir parça hareket ettiğinde, tüm parçalar hareket eder.

"Durgun bir dağ gibi olun ... büyük bir nehir gibi hareket edin."
 

6. Kesintisiz Süreklilik

(Tüm hareketlerin akışı, sonsuz akan bir nehir gibi olsun.)


Tüm Tai Chi hareketleri sorunsuz ve eşit bir şekilde gerçekleştirilir. Bu, antrenmandaki hareketlerin asla hızlanıp sonra yavaşlamadığı anlamına gelir. Bir formdan diğerine hiçbir zaman algılanabilir bir başlangıç ​​ve bitiş yoktur. Kullanılan yaygın bir görüntü, bir kozadan ipek ipliği sarmaktır. Çok hızlı veya aniden sarmak ipeğin kopmasına neden olurken, çok yavaş veya yanlış yönde sarmak ipi dolaştırabilir.

 

7. Dolu ve Boşu Ayrımı

(Önemli ve aslî olmayan arasındaki açık ayrımı koruyun.)

 

Çeviklik, çift olmayan ağırlıklandırmanın sonucudur. Bu, kişinin ağırlığının asla her iki bacağın üzerinde eşit olarak tutulmadığı anlamına gelir. Bir bacak her zaman ağır ve bir bacak hafiftir. Yerle yalnızca tek bir önemli temas noktasını koruyarak, zeminde kolayca hareket eden bir top gibi hızlı hareket etme yeteneği kazanırsınız, çünkü onunla yalnızca bir temas noktası vardır.  Ağırlığın nerede olduğunu anlamak, dönüş hareketlerinin hafif ve zahmetsiz olmasını sağlar. Bacakta ağırlık olduğunda 'dolu', diğerinin 'boş' olduğu söylenir. Bu, güçlü ve istikrarlı geçişleri ve duruşları teşvik eder.

8. Nefes Uyumu

(Tanden ile uyumlu bir şekilde derin nefes alın.)


Nefes derin ve doludur, kendini Tan tien'den (göbeğinizin 5-6 cm aşağısında) doldurur. Her hareket tam olarak nefesle bağlantılıdır, böylece kişi vücut genişledikçe nefes verir ve kişi vücudu kasıldığında bir nefes var. Nefes çok yavaş hareketlerle bağlantılı olduğundan, nefes alışınız da çok yavaş olacaktır.

9. Zihin bedeni yönetir.

(Rahatla ve Qi'nin akışına izin ver.)


Tai Chi'de kişi, güç yerine zihin üzerinde odaklanır. Bu nedenle hareketlerinizi yönlendirmek için zihninizi kullanın ve bırakın beden takip etsin. Zihni tam bilinçli, farkında ve hareket yolu boyunca ve bedenin her noktası boyunca her küçük nokta boyunca niyetle tutun. Zihin ve nefes kral ve kraliçedir ve kemikler ve kaslar saraydır. 

Temel prensip, meridyenler boyunca enerji akışı olması için rahat kalmaktır.  Meridyenler dünyanın su yolları gibidir. Açık olduklarında su serbestçe akar; meridyenler açık olduğunda, rahat bir durum nedeniyle, enerji, Qi, düzgün bir şekilde akar.

10- Harekette Durgunluk

(Hareketteyken bile durgunluk ara.)

Hareketimizi yavaşlattığımızda, nefes yavaşlar ve uzar ve Qi alt Tandene inebilir. Ancak rahat ve odaklanmış durumdayken Tai Chi sanatını öğrenme yolculuğunun tadını çıkarabiliriz.

İlgili Makaleler

bottom of page