top of page
  • Cem Batırbaygil

Tai Chi ve Köklenme

Tüm Qigong uygulamalarında kök salmak çok önemlidir. Köklü olmak, sabit olmak ve yerle sıkı temas halinde olmak demektir.


Bir arabayı itmek istiyorsanız, kök salmanız gerekir; arabaya uyguladığınız kuvvetin sabit olması gerekir. kuvvet tarafından yere doğru dengelenir.Köklenmediyseniz, arabayı ittiğinizde sadece kendinizi itersiniz ve arabayı hareket ettirmezsiniz.Kökünüz, vücudunuzun batması, merkezlenmesi ve dengesinden oluşur.


Kökünüzü geliştirmeden önce, önce rahatlamalı ve vücudunuzun "yerleşmesine" izin vermelisiniz. Siz gevşerken, vücudunuzun çeşitli bölgelerindeki gerginlik çözülecek ve rahat bir şekilde ayakta duracaksınız. Vücudunuzu ayakta tutmak için yerle savaşmayı bırakacak ve kendini desteklemek için vücudunuzun yapısına güvenmeyi öğreneceksiniz. Bu, kasların daha da gevşemesini sağlar. Vücudunuz ayağa kalkmak için mücadele etmediğinden, Yi'niz yukarı doğru itilmez ve bedeniniz, zihniniz ve Qi'niz batabilir. Kirli suyun sessizce çökmesine izin verirseniz, kirlilikler yavaş yavaş dibe çökecek ve üstündeki suyu temiz bırakacaktır.



Aynı şekilde, vücudunuzu yerleşmesine izin verecek kadar gevşetirseniz, qi'niz dan tian'ınıza ve köpüren kuyulara ( yong quan ) batar., K-1, 湧泉) ayaklarınızda ve zihniniz netleşecek. Ardından kökünüzü geliştirmeye başlayabilirsiniz.


Vücudunuza kök salmak için bir ağacı taklit etmeli ve ayaklarınızın altında görünmez bir kök büyütmelisiniz. Kökünüz hem geniş hem de derin olmalıdır. Doğal olarak, önce Yi'niz (zihniniz) büyümelidir çünkü qi'ye (enerjiye) öncülük eden yi'dir. Yi'niz Qi'yi ayaklarınıza götürebilmeli ve yerle iletişim kurabilmelidir. Sadece yi'niz yerle iletişim kurduğunda, qi'niz ayaklarınızın ötesine büyüyebilir ve kökü inşa etmek için toprağa girebilir. Köpüren kuyu boşluğu, qi'nizin yerle iletişim kurmasını sağlayan kapıdır.


Kökünüzü kazandıktan sonra, merkezinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmelisiniz. Kararlı bir merkez, qi'nizin eşit ve tekdüze gelişmesini sağlayacaktır. Bu merkezi kaybederseniz, qi'niz eşit olarak yönlendirilmeyecektir. Vücudunuzu merkezde tutmak için önce yi'nizi merkezlemeli, sonra vücudunuzu onunla eşleştirmelisiniz. Sadece bu koşullar altında uyguladığınız qi gong formlarının kökleri olacaktır. Zihinsel ve fiziksel merkezleriniz, qi'nizi vücudunuzun ötesine götürmenizi sağlayan anahtarlardır.


Denge, köklenme ve merkezlenmenin ürünüdür. Denge, qi'yi ve fiziksel bedeni dengelemeyi içerir. Dengenin hangi yönü ile uğraştığınızın bir önemi yoktur; önce, yi'nizi dengelemeniz gerekir ve ancak o zaman qi'nizi ve fiziksel bedeninizi dengeleyebilirsiniz."


Tai Chi Chuan ve Qigong'da beden-zihin-ruh uygulamaları yoluyla geliştirilecek "Merkezi Denge"nin (Zhongding中定) karakteristik tezahürleri, yönleri ve nitelikleri şunlardır:


  • Dik bir duruşu koruyun

  • Başınızı kaldırın,

  • Çenenizi bükün,

  • Sırtınızı düz tutun;

  • Başı, gövdeyi ve kalçaları nispeten düz bir "çekül" çizgisinde tutun;

  • Burundan kolayca, derinden ve zahmetsizce nefes alın;

  • Sakin, hareketsiz ve kişinin zihninde ve duygularına yerleşmiş olun;

  • Kişinin bedeninin köklenmesine ve yere yerleşmesine izin verin;

  • Yerleşik pozisyonlarda diz kapaklarını ayağın orta hizasında tutun;

  • Doğrudan bedensel enerji ( Qi, Chi ) aşağıya doğru yeryüzüne aksın;

  • Rahatlatın, gevşetin, gevşetin ve vücudun eklemlerini açın;

  • Sallanmaktan, dengeden çıkmaktan veya zorlanmaktan kaçının.



bottom of page