top of page
  • Cem Batırbaygil

Tai Chi Selamı

Geleneksel Çin kültüründe “Nezaket öğrenmek sanatı öğrenmekten önce gelir ve ahlakı öğrenmek dövüş sanatlarını öğrenmekten önce gelir”, bu yüzden Tai Chi ve Çigong öğrenmenin ilk dersi hareketi doğrudan öğrenmek değil, Dövüş Sanatları görgü kurallarını öğrenmektir.


Tai Chi/Kung Fu/Qigong/Wushu Selamı olarak da bilinen Çin selamı (Avuç içi yumruk-Palm Hold Fist) selamı, dövüş sanatçılarının ritüelleri için en yaygın kullanılanıdır. 3.000 yıldan daha uzun bir süre önce Zhou Hanedanlığı'na kadar uzanan Çin Han halkının geleneksel görgü kurallarından kaynaklanmaktadır.

Avuç içi yumruk selamı- sağ yumruk ve sol avuç içi- uzun bir geleneksel ve kültürel tarihe sahiptir ve size ve başkalarına saygı, şükran ve onur göstermek için kullanılır. Hiyerarşik bir özellik değil, insanlar arasındaki eşitliği göstermenin bir yoludur.

Eskiden selamın pratik bir uygulaması vardı. Dövüş sanatçıları eski günlerde her zaman çok temkinliydi. Birçok boğuşma tekniği bir el sıkışma ile başladığından el sıkışma, ya çok tehditkâr ya da savaşa davet olarak kabul edilirdi. Savaşçılar, sürpriz saldırılara karşı temkinli olmaya ve vicdansız insanlarla temastan kaçınmaya çalışırlardı.


Bir el yumruğu tutar ve diğer el yumruğu sıkar. Bunların her ikisi de

göğsün önünde kapalıdır. Yumruklar dört parmakla kapatılır ve başparmak hafifçe bükülür.

Dövüş sanatçısı için iki tür "avuç içi yumruk" selamı vardır:

1. Soldaki avuç içi ve sağdaki yumruk;

2. Soldaki yumruk ve sağdaki avuç içi.

Sol avuç, özellikle başparmak içerideyken alçakgönüllülüğü temsil eder. Bir yoruma göre, Selamın Beş Kıtayı ve Dört Okyanusu temsil ettiği söylenir, bu da tüm dünyanın yargılamadan tek bir aile veya arkadaş olduğu anlamına gelir.

Eğer sol eliniz yumruk olursa buna "Hayırsız selam" denir. Sadece cenaze törenlerinde başsağlığı dilemek için kullanılır, ayrıca birine saygısızlık etmek, hatta ölümüne savaşmak için de kullanılabilir. Eski zamanlarda kadınlar "hayırsız selam" verirdi. Bu (Wanfu Selamı) olarak biliniyordu. Modern dünyanın gelişimi, cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşmasıyla artık her iki cinsiyet de doğru yumruğu (sağ yumruk, sol avuç içi) kullanıyor.

Çin Selamının bir başka yorumu, sağ yumruğun beş parmağının beş gölü temsil etmesidir, çünkü eski Çin coğrafyasında sadece beş ana göl vardır. Sol elin dört düz parmağı dört denizi (Doğu, Batı, Güney ve Kuzey) temsil eder. Yine, özü şudur: "Bütün insanlar kardeştir."

Diğer bir yoruma göre, açık sol avuç Güneş (Yang) ve kapalı sağ yumruk aydır (Yin). Selam ikisi arasındaki dengedir.

Selam oldukça semboliktir. Yumruk, dövüş yeteneğini gösterir - Okul ve öğrencileri, dövüş sanatlarını dostane bir ortamda geliştirmeye söz veriyorlar. Açık el başparmağı alçakgönüllülükten bükülür.

Sol el, sağ yumruğu kapatıp avuçladığında kendini kontrol, disiplin ve alçakgönüllülük gösterir. Bu, dövüş sanatlarının nihai yolunun/hedefinin bir dövüşü durdurmak veya kaçınmak olduğuna dair güvence bir işaretidir.

Ayaklar bir arada ve duruş dik. Gözler selamlanan kişiye odaklanır. Katılımcı ve eğitmenin tutumu karşılıklı saygıdır.​

Günümüzde dövüş sporlarında ve eğitiminde kullanılmaya devam eden bu selamlaşma biçimi güncel hayatta yerini globalleşmenin etkisiyle tokalaşmaya bırakmıştır.

bottom of page