Tai Chi Chuan eğitmenlerinden Cheng Man Ching’in yazdığı yazı üzerinden rahatlama ve gevşemenin önemini birlikte irdeleyelim.
Cheng Man Ching der ki:
"Elli yılı aşkın bir süredir Tai Chi Chuan çalışıyorum. "Rahatla" kelimesini anlamaya başlayalı sadece iki yıl oldu. Konuşmayı çok sevmeyen Tai Chi Chuan öğretmenim Yang Cheng-Fu'yu hatırlıyorum.
Hiç kimse soru sormazsa bütün gün tek kelime etmeden otururdu. Oysa bizim Tai Chi sınıfımızda bize sürekli "rahatlamamızı" söylerdi. Bazen çalışma esnasında kelimeyi yüzlerce kez söyler gibi geliyordu ki söz kulaklarımızı doldursun diye. Garip bir şekilde dedi ki, bu kelimeyi söylemezsem, üç ömürde (yaşam süresi boyunca) Tai Chi asla öğrenemezdim. O zaman onun sözlerinden şüphe ediyordum. Şimdi geriye dönüp düşünüyorum da, bana “rahatla” kelimesini hatırlatmaya devam etmeseydi, Tai Chi Chuan'ı altı ömürde öğrenebilir miyim diye şüpheliyim."
Tai Chi'de “rahatlama” ne anlama geliyor?
İşte kelimeyi anlamanıza yardımcı olacak bir örnek.
Bir Budist tapınağını ziyarete gittiğimizde genellikle bir Me-Lo Buda heykeli görürüz. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle kocaman yuvarlak bir mideye sahip olan. Omzunda büyük bir çanta taşıyor. Bu heykelin üzerinde bir slogan görüyoruz: “Bir torba/çanta ile otur. Bir torba/çanta ile yürü. torba/çantayı düşürmek çok rahatlatıcı olurdu.” Bütün bunlar ne anlama geliyor? Bana göre insanın kendisi bir çantadır. Sahip olduğu her şey yüktür, birinin çocukları, ailesi, makamı ve serveti de dahil olmak üzere bagajıdır. İnsanın bagajını düşürmek zordur, özellikle de “öz-kendi” çantasını.
Tai Chi Chuan'ı öğrenmek zordur.
Tai Chi Chuan'ı uygularken rahatlamak, geçmesi en zor aşamadır.
Bir insanın zihnini rahatlatmak, Tai Chi uygulamasında üstesinden gelinmesi, aşılması gereken en önemli engeldir. Rahatlamak (ya da "kendi" çantasını düşürmek) için zihnini eğitmek ve çalıştırmak büyük çaba gerektirir."