top of page
  • Cem Batırbaygil

Tai Chi'de Merkezi Korumak - Zhongding



Tai Chi'de çoğunlukla “Merkezi Denge”ye çevrilen bir kavram vardır. İlkenin adı Zhongding'dir ve T'ai Chi'de bu aynı zamanda beş yönden biridir veya diğer tüm yönlerin türetildiği merkezdir. Düz bir şekilde yukarı ve aşağı durursanız ve kendi merkez çizginizin etrafındaki noktayı sola veya sağa bakacak şekilde döndürürseniz, dört yeni yön belirlemiş olursunuz. Yani sadece bu yerden hareket etmiyorsunuz demektir. Zhongding, aynı zamanda yönlendirmeleri düzenlediğiniz yer, etrafınızdaki her şeye olan mesafeniz ve etrafınızdaki tüm boşluktur.


Dikey hizalama – yatay tekerlek

Merkezi Denge denen bu şeye sahip olmak için, merkezi nasıl sağlam tutacağınızı bilmelisiniz. Mutlak merkez, kendi dikey merkez çizginizdir, başınızın üstünden tabanınızın altına kadar vücudunuzun dikey ortasıdır. Her zaman bu merkez çizgisini göz önünde bulundurmalısınız.


Tai Chi klasikleri şöyle der:

"Dengeli bir tartı gibi hareketsiz durun, dönen bir tekerlek gibi özgürce hareket edin."

İleri, yana, itme veya çarpma gibi tüm hareketleriniz, yatay, çıkrık kullanırken dikey merkez çizginizi korumayı içerir.


Başlangıçta Tai Chi'yi uygulamaya başladığınızda, dikey olarak nasıl hareket edeceğinizi ve yürüyeceğinizi, kendi merkezinizi nasıl hissedeceğinizi ve onu her zaman nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz gerekir. Ve vücudunuzun etrafında “serbestçe dönen bir tekerlek” gibi dönerken dikey hizanızı nasıl koruyacağınızı hissetmeye çalışmalısınız. Daha sonra merkez çizgisini sağlam tutmanın temellerini anladığınızda, daha serbest bir şekille daha özgürce hareket etmeye başlayabilirsiniz. Vücudunuz dengeliyse, jin'i depolamak ve serbest bırakmak için eğilirken veya omurgayı hareket ettirirken bile merkez çizgisini koruyabileceğinizi anlayacaksınız.


Pratik olarak, dövüş perspektifinden, merkezin bütünlüğünü nasıl koruyacağınızı ve kaybederseniz bu merkeze nasıl hemen geri döneceğinizi her zaman bilmelisiniz. Merkezi tutmak bir anahtardır. Ona nasıl dönüleceğini bilmek başka bir anahtardır.


Merkezi tutmak, böylece ona geri dönmenize gerek kalmaz.

Badminton oynamayı düşünün veya bir Tenis kortunun etrafında koştuğunuzu hayal edin. Vurduğunuz ve geri döndüğünüz her top için, sahanın merkezini düşünmeli ve ona dönmelisiniz. Topu karşılamak için sahanın kenarına koşmanız gerekiyorsa, raketin topla buluştuğu kadar hızlı bir şekilde sahanın ortasına geri dönmeyi düşünmelisiniz. Merkezden farklı yönlerde hareket etmek daha kolay ve hızlı. Köşelerden çok uzaklaşırsanız, daha uzun zaman alacak ve sizi tekrar konumlandırmak daha zor olacaktır.


Benzer bir şey Tai Chi için de geçerli. El ele tutuşarak veya dövüşerek oynuyorsanız, bu aynıdır: Daima kendi merkezinizi, kendi fiziksel merkezinizi ve içsel merkezinizi düşünmeli ve hareketlerin oradan nasıl kaynaklandığını anlamalısınız.


Tai Chi'de asla kendi merkezinizden ayrılmamalısınız.

Her zaman onu tutmayı öğrenmelisiniz, böylece özgür olabilirsiniz ve herhangi bir noktada ve istediğiniz zaman herhangi bir yönde hareket edebilirsiniz.


Ama eğer terazinizin bütünlüğünden ödün vermek zorunda kalırsanız. ya da merkezinizden, mümkün olan en kısa sürede geri almayı düşünmelisiniz. Uzuvlarınızla çok uzağa uzanırsanız veya vücudunuzla çok fazla eğilirseniz, merkez hattın kontrolünü kaybederseniz, yine de bunun farkında olmalı ve mümkün olan en kısa sürede kendi orta bölgenizin kontrolünü almalısınız. Sonra tekrar, beş yönde de hareketliliğe sahip olabilirsiniz. Merkezden ayrılmak zorunda kaldığınız anda, ona geri dönmeyi düşünmelisiniz. Ne olursa olsun dengenin ve merkez hattının kontrolünü koruyarak, ihtiyacınız olan her zaman ve ihtiyacınız olan yönde hareket kabiliyetine sahip olabilirsiniz.


Tai Chi Chuan ve Qigong'daki "Zhongding - Merkezi Denge"nin beden-zihin-ruh uygulamaları yoluyla geliştirilecek karakteristik aşağıdaki gibidir:

  • Dik bir duruşu koruyun, başınızı kaldırın, çenenizi bükün, sırtınızı düz tutun;

  • Başı, gövdeyi ve kalçaları nispeten düz bir "çekül" çizgisinde tutun;

  • Dinamik istikrarı koruyun , içinde sabit olun, merkez olun, yerleşin;

  • Spesifik aktivite için gerekli becerilere ilişkin gelişmiş bir proprioseptif farkındalık geliştirin;

  • Sakin, hareketsiz ve kişinin zihninde ve duygularına yerleşmiş olun;

  • Kişinin bedeninin batmasına ve yere yerleşmesine izin verin;

  • Yerleşik pozisyonlarda diz kapaklarını ayağın ortasında tutun;

  • Doğrudan bedensel enerji ( Qi, Chi ) aşağıya doğru yeryüzüne;

  • Rahatlayın, gevşetin ve vücudun eklemlerini açın;

  • Sallanmaktan, dengeden çıkmaktan veya zorlanmaktan kaçının.

bottom of page